Gdy masz ochotę na lody, warto podać je z naturalną polewą o smaku bananowym. Niestety, nie zawsze mamy pod ręką świeże banany. Dlatego warto je wcześniej zamrozić, by potem wykorzystać do przyrządzenia tego pysznego sosu bananowego do deserów na zimno.
Mrożenie bananów
Przechowuj zamrożone banany w zamrażarce. Przetrwają tam w niezmienionej postaci nawet 2-3 miesiące. Zadbaj o odpowiednią technikę zamrażania. Są na to dwa sposoby. W pierwszym nieobrane banany umieść całe w woreczku do zamrażania i po prostu włóż do zamrażarki. W drugim banany obierz i pokrój w plasterki, wyłóż małą blachę papierem do pieczenia, połóż na niej plastry. Zamrażaj przez 4 godziny lub aż plastry stwardnieją. Wyjmij plasterki z zamrażarki i włóż do woreczka do zamrażania, znów schowaj do zamrażarki. Ten drugi sposób jest bardziej czasochłonny, ale pozwoli ci na oszczędność czasu w przyszłości.
Składniki sosu:
1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
1 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta mielonego cynamonu
odrobina wody
1 łyżeczka soku wyciśniętego ze świeżej cytryny
2 szklanki pokrojonych bananów
Sposób przyrządzenia:
W rondelku na średnim ogniu podgrzej masło, cukier puder, cynamon, wodę i sok z cytryny. Często miesza. Gotuj sos przez 5 minut, aż będzie gładki i gęsty. Polewaj nim lody w pucharkach. Możesz też ozdobić desery lodowe startą czekoladą, wiórkami kokosowymi lub dodatkowym cynamonem.