Krem cytrynowy to doskonały dodatek do tortów i ciast. Ma lekko orzeźwiający smak i rewelacyjną, kremową teksturę. Takim kremem przełożysz torty i ciasta, a także ozdobisz muffinki i babeczki. Sprawdź recepturę na krem cytrynowy do deserów.
Krem cytrynowy na bazie śmietany z wyraźnym, owocowym akcentem świetnie komponuje się ze wszystkimi tortami i ciastami na biszkoptach, nadając im cytrusowy smak.
Do zrobienia pysznej słodkiej masy należy dodać lemon curd. Jest to krem cytrynowy z dodatkiem masła i żółtek o głębokim, kwaśnym smaku. Lemon curd warto przyrządzić wcześniej, bo musi tężeć w chłodziarce przez trzy godziny. Śmietana, mascarpone i curd powinny być dobrze schłodzone, aby powstał z nich znakomity krem.
Krem cytrynowy do ciasta – przepis
Składniki:
90 g cukru pudru
200 g mascarpone
żółtko
200 ml śmietany 36%
jajko
fix do śmietany
łyżeczka mąki ziemniaczanej
70 g masła
sok i skórka z 2 cytryn
Sposób przygotowania:
Najpierw przyrządzamy lemon curd: do miski wlewamy sok z cytryn i wrzucamy ich skórki, dodajemy całe jajko, cukier i żółtko, dobrze mieszamy na jednolitą masę. Miskę wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy przez moment w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody albo soku z cytryny. Do zimnej masy dodajemy masło, starannie mieszamy, a potem wysypujemy mąkę i jeszcze raz mieszamy. Curd umieszczamy w lodówce na trzy godziny. Zimną śmietankę ubijamy z fixem na gęsty krem, dodajemy lemon curd, mascarpone i mieszamy na niewielkich obrotach miksera, aż składniki się połączą. Masa jest gotowa – możemy użyć jej do dekoracji babeczek albo przełożyć nią ciasto.