Osoby, które przeszły na wegetariańską dietę, mogą zacząć odczuwać swoistą tęsknotę za mięsnymi potrawami – jeżeli jednak posiadają odpowiednią siłę woli, tego rodzaju kryzys można łatwo przezwyciężyć i trwać w swoim postanowieniu. Łatwo jest jednak powrócić do dawnych nawyków żywieniowych, nie mogąc niczym ich zastąpić – z tego względu warto wiedzieć, że na rynku istnieją całkowicie wegetariańskie alternatywy dla mięsa, które praktycznie nie odbiegają od nich smakiem!
Czy mięso pełni istotną rolę w naszej diecie?
Mięso, choć tu różni się względem tego, skąd pochodzi – zawiera ogromną ilość składników odżywczych i minerałów. W szczególności znaczne ilości białka, które jest nam niezbędne celem normalnego funkcjonowania. Z tego też względu – wegetariańskie alternatywy mięsa powinny zawierać podobne ilości białka, lecz pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego.
Czym zastąpić mięso?
Na sklepowych półkach możemy znaleźć ogromne ilości gotowych, wegetariańskich produktów będących alternatywami mięsa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować je samemu. W tym celu doskonale sprawdzą się takie produkty jak soczewica, tofu, fasola, bakłażan. Z samej tylko soczewicy możemy wykonać kotlety imitujące prawdziwe mięso znajdujące się w popularnych burgerach.