Tosty są niezwykle uniwersalnym i przepysznym daniem, chętnie sięgamy po nie przede wszystkim wtedy, gdy zwyczajnie brak nam czasu na przyrządzenie innej potrawy. Przyjęło się, że do wykonania tostów niezbędny jest toster, jak się jednak okazuje – tosty pozostawiają nam ogromne pole do popisu, ponieważ możemy wykonać je na ogromną ilość sposobów.
Tosty z patelni.
Tosty przyrządzane na patelni stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnego tostera. Co równie ważne, nie potrzeba do ich wykonania ogromnych ilości oleju, którego to można zastąpić masłem. Na patelni możemy wykonać zarówno tradycyjne tosty, a więc z serem i szynką, czy też grzanki czosnkowe lub równie popularne tosty francuskie.
Tosty z mikrofali.
Wydawać by się mogło, że mikrofala służy przede wszystkim podgrzewaniu potraw. Jak się jednak okazuje, można ją również z powodzeniem wykorzystać także i do przyrządzania dań. Inną kwestią są walory smakowe oraz fakt, że tak wykonane dania, jeżeli ich podstawą jest pieczywo, najczęściej są – mówiąc potocznie – gumowe. W mikrofali przyrządzić możemy zarówno tosty z serem, jak i puścić wodze fantazji.