Sezon wakacyjny i turystyczny zbliża się wielkimi krokami, jeżeli nie mamy jasno określonych planów wypoczynku na wakacje, weźmy pod uwagę to, co mamy pod ręką – a raczej pod granicą, mowa tu oczywiście o Czechach. Większość Polaków wybiera zgoła odmienne kierunki wakacyjnego wyjazdu, takie jak Egipt, Grecja, Bułgaria czy Chorwacja – Czechy również mają wiele do zaoferowania, w szczególności pod względem atrakcji kulinarnych.
Czym charakteryzuje się kuchnia czeska?
W kuchni czeskiej zakochają się przede wszystkim miłośnicy mięsnych potraw, ponieważ pełna jest mięsnych akcentów. Kuchnia ta cechuje się również tłustością dań – posiłki nie będą więc lekkie, ale z całą pewnością sycące. Czesi wprost uwielbiają także różnego rodzaju zupy, wśród których króluję zupa czosnkowa, cebulowa czy grzybowa – nie zabraknie również flaczków czy popularnego rosołu.
Czego koniecznie należy spróbować?
Najpewniej większości osób kuchnia czeska kojarzy się przede wszystkim ze słynnymi knedliczkami, co oczywiście nie jest błędem, gdyż te towarzyszą wielu daniom. Co jednak jeszcze charakterystycznego dla kuchni czeskiej warto spróbować?
- Zupa czosnkowa. Jest to chyba najpopularniejszy w Czechach rodzaj zupy, który ponadto występuje w wielu wariantach. Najczęściej podawana jest wraz z grzankami – osobno, lub w zupie.
- Kofola. Nie jest to co prawda danie, lecz napój będący czeską wariacją popularnej na całym świecie coca-coli.
- Smażony ser. Jak już wspomnieliśmy, kuchnia czeska jest dosyć tłusta, czego dowodem jest popularny w Czechach smażony w panierce i na głębokim tłuszczu ser.