Nowoczesne cukiernie świadczą usługi polegające nie tylko na sprzedaży wyrobów cukierniczych i piekarskich, ale również na pieczeniu tortów. W Warszawie zamawia je coraz więcej osób – zwłaszcza że okazji ku temu jest całkiem sporo. Dużą popularnością cieszą się torty na urodziny.

Urodzinowy tort na zamówienie – o czym poinformować cukiernię?

Przed złożeniem zamówienia na tort warto sobie przemyśleć ogólną jego koncepcję. Powinna ona współgrać z charakterem przyjęcia urodzinowego. Duże znaczenie w omawianym kontekście mają wiek i preferencje jubilata. Torty urodzinowe dla dzieci różnią się od tych pieczonych z myślą o osobach dorosłych – chodzi tutaj m.in. o dekoracje. Pracownicy Piekarni Grzybki przypominają o tym, aby poinformować cukierników również o przewidywanej liczbie gości przyjęcia weselnego. Zazwyczaj przyjmuje się, że jedna osoba dostanie jeden kawałek ciasta. Warto ponadto zastanowić się, czy goście otrzymają dodatkowo po kawałku tortu na wynos. To także należy uwzględnić w kalkulacjach, gdyż jest to istotna przesłanka wpływająca na wielkość ciasta.

Urodzinowy tort na zamówienie – jaki smak ciasta?

Smak tortów klienci wybierają wedle własnych upodobań, niemniej warto sprawdzić, co w tym zakresie ma do zaoferowania dana cukiernia. Warszawa jest świetnym przykładem lokalizacji, gdzie osoby zamawiające torty mają naprawdę duży wybór. Niezmiennie od lat największym zainteresowaniem cieszą się klasyki w postaci tortów czekoladowych i śmietanowych. Istotne są także dodatki – orzechy, owoce etc. Klasyczne smaki z reguły okazują się strzałem w dziesiątkę, ponieważ ogromna jest szansa na to, że przypadną do gustu większości gości.

Urodzinowy tort na zamówienie – budżet ma znaczenie

Decydując się na zamówienie tortu w cukierni, należy koniecznie określić swój budżet przeznaczony na ten cel. Najtańsze są proste torty bez nadmiernych dekoracji. Jeżeli z kolei komuś bardzo zależy na tzw. efekcie „wow”, wówczas musi liczyć się ze znacznie większym wydatkiem. Wpływ na cenę tortu mają różne czynniki, w tym m.in. wielkość ciasta i zastosowane składniki.