Złote mleko to niezwykła mikstura, której cudowne właściwości docenimy zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym. Powód? Ten szczególny napój nie tylko wspomaga naszą odporność, ale i dobrze rozgrzewa. Część osób mówi też, że poprawia samopoczucie. Zdradzamy, jak przygotować kultowe złote mleko.
Coraz więcej ludzi docenia walory smakowe i właściwości lecznicze złotego mleka. Po ten aromatyczny napój warto sięgać szczególnie w okresie jesienno – zimowym, bo wtedy najłatwiej złapać infekcję. Unikalna mikstura rozgrzewa organizm i wspiera układ odpornościowy. Do jej przygotowania użyjemy prozdrowotnej kurkumy, a dokładniej pasty z tej przyprawy – jest to najważniejszy składnik całej mikstury. Poniżej znajdziesz prosty przepis.
Złote mleko – przepis
Składniki:
Pasta z kurkumy:
pół szklanki wody
3 łyżki kurkumy w proszku
Złote mleko:
1 łyżeczka pasty z kurkumy
1 łyżeczka tłuszczu np. oleju migdałowego lub masła klarowanego
szklanka mleka np. krowiego, roślinnego lub koziego
Opcjonalnie:
imbir
miód
chilli
kardamon
cynamon
Przygotowanie:
Najpierw zabieramy się za przygotowanie pasty z kurkumy. Do gotującej się wody dodajemy sproszkowaną kurkumę, po czym gotujemy ją na małym gazie, nieustannie mieszając, aż pasta zgęstnieje. W razie potrzeby możemy dodać więcej wody lub kurkumy. Gotową pastę umieszczamy w szklanym naczyniu, zamykamy i wstawiamy do chłodziarki (przechowujemy najwyżej 21 dni). Kiedy będziemy przyrządzać złote mleko, dodajemy do szklanki z mlekiem pastę z kurkumy i tłuszcz (np. masło). Miksturę możemy wzbogacić o różne dodatki, np. goździki, starty imbir, cynamon lub miód. Pamiętajmy, aby nie dodawać jedynie oleju kokosowego, ponieważ może on wychładzać organizm.