Trudno jest sobie wyobrazić, by na kromce chleba zabrakło smarowidła – najczęściej jest to masło, po które sięgamy, komponując naszą ulubioną kanapkę. Zdarza się jednak, że ze względów zdrowotnych zmuszeni jesteśmy poszukiwać zupełnie odmiennych alternatyw dla popularnego masła. Jakie więc są rodzaje smarowideł?

Masło.

O maśle, co prawda, już wspomnieliśmy. Skupimy się jednak na pozostałych aspektach, w tym wpływie na nasze zdrowie czy kaloryczność. Masło z prawdziwego zdarzenia powinno składać się przynajmniej z 80% tłuszczu. Jego kaloryczność jest stosunkowo wysoka, ponieważ w 100 gramach wynosi ponad 700, mało kto jednak smaruje kromkę chleba tak obfitą warstwą, by miało to realny wpływ na naszą figurę. Ze względu jednak na wysoką zawartość cholesterolu, ten rodzaj smarowidła nie jest polecany osobom borykającym się z otyłością, miażdżycą i chorobami układu krążenia.

Margaryna.

Margaryna w Polsce cieszy się popularnością, choć nie tak ogromną, jak masło. Jest jednak o wiele zdrowszą alternatywą, głównie za sprawą tego, że w jej składzie nie znajduje się aż tyle nasyconych kwasów tłuszczowych – w porównaniu do masła – a znacznie więcej tłuszczów nienasyconych, które są o wiele zdrowsze.

Awokado.

Awokado to niezwykle uniwersalny owoc, który stanowić może składnik wielu smakowitych potraw. Coraz to większa ilość osób wykorzystuje awokado w postaci smarowidła do chleba – jest to, co prawda, dosyć tłusty owoc, lecz ze względu na znajdujące się w nim minerały, witaminy czy kwas oleinowy, który w znaczącym stopniu obniża cholesterol – awokado jest jednym z najzdrowszych smarowideł.